Kotaharjun näköalatorni, Sonkajärvi

Maaliskuun viikon mittaisella Sonkajärven reissulla kävimme kiertämässä useita lähiseutujen luontonähtävyyksiä ja retkeilykohteita. Aiemmin kirjoittelinkin jo esimerkiksi Jyrkän ruukista ja Volokinpolusta. Yhtenä päivänä kävimme tsekkaamassa vuorostaan Kotaharjun näköalatornin, joka tunnetaan myös Pohjoismäen näköalatornina. Huikeaan 20 metriin kohoava näköalatorni on valmistunut vuonna 2013 Pohjoismäen kyläyhdistyksen talkoovoimin. Alueella on näköalatornin lisäksi ympärivuotisessa käytössä oleva maja, kompostikäymälät ja söpö pieni ulkokota. Majan ympäristössä kulkee myös merkittyjä luontopolkuja ja kuulemma kivoja geokätköjäkin on tarjolla.

Kotaharjun näköalatorni Sonkajärvellä.

Näköalatorni sijaitsee mäen päällä osoitteessa Kotaharjuntie 111, Sonkajärvi (kartta postauksen lopussa). Autotie vie ihan näköalatornin juurelle, jossa on isot parkkialueet monelle autolle. Navigaattori saattaa yrittää ohjata ajamaan olemattomia metsäteitä pitkin. Kannattaa siis paikkaa lähestyessä seurailla tien varsiin laitettuja opasteita, ne ohjaavat parhaiten perille. Oikea risteys on Teerimäentie 191 kohdalla. Kiva yksityiskohta oli tuon tornille vievän tien risteyksessä oleva miniversio näköalatornista.

Retkipäiväksi meille sattui tuulinen ja pilvinen sää. Näköalatornin portaat olivat jäässä ja lumessa, joten varovainen torniin kiivetessä sai olla. Ihan ylös asti en lopulta uskaltautunut tai viitsinyt, koska tuuli niin kovasti, että silmät vuotivat niin paljon, etten nähnyt edes kunnolla. Kesäkeleillä maisemat Kotaharjun mäeltä ovat varmasti tuplasti upeammat ja tornin alakerrassa oleva kesäkahviokin olisi kiva katsastaa. Kesäkioskin aukioloajoista ja muista alueella järjestettävistä tapahtumista tiedotetaan Pohjoismäen kyläyhdistyksen Facebook-sivuilla. Myös kyläyhdistyksen omilta sivuilta löytyy kivasti infoa koko alueesta. Torniin on vapaaehtoinen maksu, ja lippaaseen voi pudottaa kolikon näin talvellakin.

Maisema Kotaharjun näköalatornista Sonkajärvellä.
Maisema Kotaharjun näköalatornista talvella.
Sonkajärven näköalatorni.
Kotaharjun hirsimaja ja tulipaikka.

Tornin vieressä olevalla hirsimajalla tehtiin tulet ja syötiin lounasta. Tämä oli ehkä parhaiten varusteltu tupa, mitä olen ikinä nähnyt! Muurikkapannut, nokikahvipannut ja kaikki löytyivät. Ketään muita ei näkynyt koko aikana, joten rauhassa saatiin istuskella. Kotaharjulla olisi tosiaan ollut luontopolkujakin ja yksi lähti heti majan takaa. Tällä kertaa emme kuitenkaan lähteneet poluille. Laitettiin vain merkit vieraskirjaan ja lähdettiin ajelemaan takaisin mökille. Tällaiset pienet piipahdukset vaikka vain lounasaikaan luonnon helmaan kyllä piristävät aina mukavasti päivää!

Kotaharjun kota lumen peitossa.
Kuva kodan sisältä.
Kotaharjun näköalatornin vieressä oleva grillikota ja mökki.
Kotaharjun grillimaja ja retkieväät paistumassa.
Kotaharjun näköalatorni ja Kotaharjun maja Sonkajärvellä.

Kartta alueelle ja parkkiapaikalle. Jos kartta yllä ei näy, osoite on Kotaharjuntie 111, 74300 Sonkajärvi.